Spring naar inhoud

Gebiedsvisie

De Gebiedsvisie Noorderkwartier is klaar; een vervolg op het Ontwikkelprogramma ‘Ons Stadshart van Morgen’. De gemeenteraad van Zwolle heeft de gebiedsvisie op 17 juli 2023 vastgesteld.

 

De volledige gebiedsvisie bekijken? 

Download de gebiedsvisie (Bestandsgrootte: 116 MB)

De gebiedsvisie, kort samengevat

In het kort komt de visie hierop neer:

  • Het Noorderkwartier wordt een stadswijk met ongeveer 700 nieuwe woningen en veel ruimte voor werkgelegenheid en voorzieningen: horeca, onderwijs en cultuur. een uitbreiding van de Zwolse binnenstad. Bijzonder is de combinatie van bestaande gebouwen en nieuwbouw. Dit geeft karakter aan het gebied.
  • De nieuwe wijk wordt toegankelijk en aantrekkelijk voor iedereen. Belangrijk is de aansluiting met de omliggende wijken. Het noordelijke deel van het Noorderkwartier is onderdeel van Dieze-West; Dieze-West ligt straks dus letterlijk aan de singel. Winkelcentrum Diezerpoort krijgt een meer open aanblik en sluit beter aan op de omgeving. Op het Noordereiland komt een buurt die goed past bij de rest van de historische binnenstad.
  • Het Noorderkwartier wordt zo groen mogelijk met in het hart het nieuwe Singelpark. Daar komt meer ruimte voor wandelen, picknicken, sporten en spelen. Er komt een nieuwe wandelbrug, een belangrijke schakel in de wandelroutes tussen historische binnenstad en Dieze.
  • Wandelen en fietsen door het Noorderkwartier – bijvoorbeeld op weg naar de binnenstad – wordt makkelijk en prettig. De auto is te gast. Parkeren gebeurt onder de bebouwing in verschillende mobiliteitshubs, zoals de centrumhub Diezerpoort.
  • We besteden veel aandacht aan het omgaan met energie, water en klimaat.
  • We versterken de podiumkunsten in het gebied; er komt een cultuurplein of stadspodium achter het gebouw van de Belastingdienst. Vanaf komend jaar bieden we ruimte aan creativiteit en buurtinitiatieven die het gebied tot leven wekken.

Login om verder te gaan
refresh

Cancel